Se on elämää

18.05.2017

Kolarin kirkonkyläläisen Jari Tiensuun hiihtokausi kirkonkylän ladulla venyi pitkälle toukokuuhun. Ihan poikkeuksellisesti.

Vieläkin hiihdetään. Onko tällaista hiihtotalvea kohdalle sattunut ennen?
– Ei ole, tämä on kyllä ensimmäinen. Viime vuonna kävin vielä toukokuun viies ladulla. Kyllä se on harvinaista, että näin myöhään pystyy täällä hiihtämään.
Kaunko aiot vielä hiihtää?
– Kyllä mie tämän viikon vielä ajattelin.
Millainen keli on ollut tällä viikolla?
– Hyvä keli, karkea keli, ollu yöpakkasia. Karkealla vesikelillä pystyny hiihtämään. Mie olen pitopohjasuksella ja liisterisuksella hiihtäny nyt.
– Siksi se onkin mukava jatkaa, kun latu on vieläkin niin hyvässä kunnossa, ei ole paikkoja mistä maa näkyis. Siellä on niin lujat pohjat tehty. Latujen huollosta pitää antaa kiitokset, ne on hienosti hoidettu. Kunnalla on vielä se latuinfokin, sieltä pystyy kattomaan, missä tamppari on käyny. Se on tässä kirkonkylällä hyvä ko on lähellä latu, se on niin helppoa lähteä. Ei tarvi ajaa pitkiä matkoja. Kävin mie talvella Ylläkselläkin hiihtämässä kovien pakkasten aikaan.
Paljonko on tullut tälle talvelle kilometrejä?
– Melkein 4000. Viime vuonna tuli semmoset 2500, tänä talvena on kyllä olleet kelit hyvät. Keskivertolenkki on 27–30 kilometriä. Mie ruukaan käyä aamulla, siinä seittemän, puoli kaheksan maissa ja joskus kaksikin kertaa päivässä.
– Täytyy sanoa, että hiihto on vain jotenkin minun juttu. Se on minun elämää. Meillä on täällä hyvä hiihtoporukka, täällä on mukava käyä kattomassa kavereita. Se on sosiaalistakin hommaa. Välillä pysähytään ja jutellaan. Samanhenkistä porukkaa, pysähytään raatimaan. Ja sitten sanotaan, että nyt häätyy lähteä, paita kastuu. Joittenki kanssa laitama Whatsapp-viestiä, että oliko minkälainen latu.
Onko teillä oma Whatsapp-ryhmä?
– Ei ole, mutta pitäiski laittaa!
Mitä ajattelet, kun hiihdät? Jotkut kuuntelee musiikkia, entä sinä?
– Tykkään mie välillä hiihtää omissa ajatuksissakin. Mulla on usein musiikki korvilla. Lapin radiota kuuntelen, siinä tullee uutisekki samalla.
Onko tapana osallistua hiihtotapahtumiin?
– Ei ole, enempi kuntohiihtopuolella olen.
Miten kesällä liikut?
– Se on sillä lailla, että ko sukset lähtee jalasta, niin sitten pidetään semmonen parin viikon tauko ja sitten vaihtuu Skike-sukset (rullasukset). Kesällä on sitte pyöräily ja muut askareet, puuhommat tuolla kotipaikassa Kurtakossa.
– Ylipäänsä voi sanoa, että Kolarissa on hyvät ladut ja muutenkin monipuolisesti liikuntajuttuja. Vielä ko saatais se uimahalli, se on monilla ollut pitkään haaveena. Sitä pystyis monet ryhmät hyödyntämään, semmosekki, jotka ei esimerkiksi hiihtämään pysty.

Tiina Tapio