Rehtori ei luovu opettamisesta

17.08.2017

Koulusyksy toi Kolariin uuden perusopetuksen rehtorin, Anna-Maria Palon. Rehtori on jo käynyt jokaisella koululla Vaattojärveltä Äkäslompoloon. Sen hän aikoo ottaa viikoittaiseksi tavaksi.
Mikä sai tulemaan Kolariin?
– Täällä oli houkutteleva paikka auki, ja tulin valituksi. Siinä jonkin aikaa mietin, että otanko paikan vastaan, mutta Väisäsen Juha (sivistysjohtaja) sai ylipuhutuksi. 2015 muutin Kajaanista Rovaniemelle miehen työn takia. Kajaanissa olin töissä erilaisilla kouluasteilla yhteensä 23 vuotta, viimeiset vuodet siellä olin rehtorina Kajaanin lukiossa.
– Rovaniemellä olin Yläkemijoen koulun vs. rehtorina ja viimeksi koulutussuunnittelijana Rovaniemen kaupungilla.
Oliko sinulla tuttuja Kolarissa ennestään?
– Ei, mutta Ylläksellä on kyllä tullut käytyä useita kertoja.
Kerro vähän taustastasi.
– Olen syntynyt Oulussa, kotoisin Kempeleestä. Oulun yliopistosta olen valmistunut. Olen saksan ja ruotsin opettaja.
Opetatko Kolarissa?
– Tänä vuonna opetan 6.–7.–luokkalaisille ruotsia. Vaikka olen hallintotyöstä kiinnostunut, en kyllä halua koskaan luopua opetustyöstä.
Mikä sai rehtorin hommiin?
– 2004 hain apulaisrehtorin paikkaa. Siinä vaiheessa lapset oli jo sen verran isoja, 12 ja 9, tuntui, että virtaa riittäisi muuhunkin kuin opettajan hommiin.
Sinulla on kokemusta rehtorin työstä sekä peruskoulussa että lukiossa. Onko työ erilaista?
– Lainsäädäntö on tietenkin eri, on perusopetuslaki ja lukiolaki. Esimerkiksi kurinpidossa on joitakin eroavaisuuksia. Kyllä molemmissa kuitenkin on päällimmäisenä se lasten ja nuorten kasvatustehtävä.
Mistä erityisesti pidät rehtorin työssä?
– Sanotaanko, että sitä niin sanottua kovaa puolta on hallintotyö ja talousasiat, niistä tykkään. Sitten toisella puolella on kasvatustyö ja henkilöstötyö. Se on sitä vierellä olemista ja kulkemista. Toki rehtorin työssä on sellaistakin, mikä ei ole aivan sitä kiinnostuksen kohdetta, sellaista mikä pitää vain hoitaa, niin kuin kiinteistö- ja kalusteasioita.
Mitä ajankohtaista peruskoulumaailmassa on tänä lukuvuonna?
– Uuden opetussuunnitelman toinen vuosi alkaa, sitä kehitetään edelleen. Esimerkiksi uutta arviointikulttuuria kehitetään. Mennään siihen suuntaan, että se on nimenomaan arviointia, ei lopussa tapahtuvaa arviointia. Esimerkiksi kotitalouden tunnilla kun leivotaan pullia, arviointia tapahtuu jatkuvasti opetuksen lomassa.
Siinä on oppilaan itsearviointi myös tärkeää?
– Nimenomaan.
Millaiselta paikalta Kolari on vaikuttanut?
– Kaunista seutua. Asun kirkonkylällä Pappilantiellä. Viikonloput menee varmasti pääasiassa Rovaniemellä, ja ehkä myös viikoilla käyn siellä.
– Ylläksellä henki meinaa salpautua, kun on niin hienot maisemat. Kylissä on hienot, uudet hirsikoulut, joihin olen tutustunut. Täytyy sanoa, että oppilaat on kyllä etuoikeutettuja, että saavat käydä sellaisessa ympäristössä koulua.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
– Tykkään liikkua ja lukea, marjastaa ja liikkua luonnossa. Talvella hiihtää. Rakkain harrastus on golf, mutta siihen on täällä liian pitkä matka.

Tiina Tapio