Ylläsjärven päiväkodin putket vaihdetaan ensi kesänä

Pistekorroosio söi muutaman vuoden vanhan päiväkodin putkiin reikiä.

Ylläsjärven päiväkodin käyttövesiputkistot uusitaan kesällä.
– Vaihtoon menee, ja ensi kesälle ollaan kilpailuttamassa niitä, Kolarin tekninen johtaja Johanna Mehtälä sanoo.
Päiväkodin putkistot uusitaan sinä aikana, kun päiväkoti on muutenkin kiinni.
Putkivuoto syntyi monen asian yhteisvaikutuksesta. Päiväkodin käyttöveden lämpötila oli maalämpöpumpun ongelmista johtuen liian alhainen, ja kun kiinteistö oli ajoittain kiinni, ei vesi liikkunut kupariputkissa, jolloin putkistoon ei syntynyt luontaista suojakerrosta kuparioksidista. Lisäksi käyttövedestä löytyi piitä, joka voi estää kuparia muodostamasta putkien pinnoille suojakerrosta.
Ajoittainen veden vähäisyys jäähdytti veden lämpötilaa, jolloin putkiin pääsi iskemään myös mikrobiologinen korroosio.
– Yksi vaikuttava tekijä on veden pH. Se on suht matala, Mehtälä sanoo.
Ylläsjärvellä käyttöveden pH on noin 7 ja lähellä neutraalia. Juomavesikäyttöön pH on hyvä, mutta putkiston kannalta ihanteellinen pH olisi emäksisempi, 8,5.
Alhainen veden pH johtuu siitä, että Ylläsjärven vedenottamon vesi on hyvälaatuista, eikä sitä tarvitse käsitellä mitenkään. Muualla Kolarissa vedenottamojen vettä käsitellään vähintään alkaloinnilla. Äkäsjokisuulla ja Sieppijärvellä vesi on luonnostaan emäksisempää.
Kun veden pH on on alle 7,5,vedelle on käytettävä rakennusmääräyskokoelman mukaan muovi- tai komposiittiputkia.
– Rakentamisessa ei ole huomioitu veden laatua, Tunturi-Lapin Veden toimitusjohtaja Petri Laiho sanoo.
Laiho toivoo, että rakentajat kysyisivät Tunturi-Lapin Vedeltä liittymislausunnon, jolloin yhtiö voisi tarkistaa, sopivatko esitetyt putket alueen vedelle.
Kylpylähotelli Saagassa on ollut samanlaisia ongelmia kupariputkien kanssa kuin päiväkodissa. Kiinteistöt ovat samantyyppisiä, isoja ja käytössä vain osan vuotta. Pienemmissä kiinteistöissä ongelmia ei ole ollut, eikä niissä todennäköisesti ole niitä luvassakaan, sillä useimmiten omakotirakentamisessa käytetään muovi- ja komposiittiputkia.
Laiho muistuttaa, etteivät ongelmat ole todennäköisiä kupariputkissakaan, kunhan vesivaraajien lämpötila pidetään yli 55 asteessa.

Maija Muhonen

Lisää uutisia

UUSI PALVELU TUNTURI-LAPISSA!