13.10.2016 Muoniossa kaatui toinen karhu
Risto Mämmioja kaatoi Muonion haukivuomalla karhun. Jahdissa oli mukana kaksi plottinajokoiraa, etualalla Mämmiojan Leo-koira, taka-alalla karhun jäljittänyt Charlie, joka on kokenut karhukoira.

Muonion Haukivuomalla kaatui viime viikon keskiviikkona 160-kiloinen naaraskarhu. Sen kaatoi torniolainen Risto Mämmioja.
Mämmioja ja Jarkko Leppäniemi lähtivät jäljestämään aamulla kahden plottinajokoiran kanssa karhua. Miehet harrastavat karhunmetsästystä, ja ovat etsineet karhua Muonion kairoilta jo aiemmin tänä syksynä.
– Se karhu on poromiehen kiusana ollut monta vuotta, Mämmioja sanoo.
Leppäniemen koira löysi jäljen ja seurasi sitä kahden tien yli. Passiin hälytettiin myös muoniolainen Mikko Kuru. Koira seurasi jälkiä jonkin aikaa, ja sai karhun haukkuun.
– Menin haukkua kohden, ja karhu olikin karannut haukusta. Se karhu tuli minun viereen ja mie ammuin, Mämmioja sanoo.
Mämmioja on harjoitellut viisi vuotta karhunmetsästystä.
Plottinajokoira on amerikkalainen rotu, jota käytetään nimenomaan karhunmetsästykseen. Mämmiojan mukaan se on helpompi kouluttaa karhujahtiin kuin hirvikoira.
Mämmioja on metsästänyt karhuja Itä-Suomessa, missä pyyntiä on enemmän.
– Länsikairassa ei ole sillä tavalla ammuttu karhuja, kun täällä ei ole sitä karhunmetsästyskulttuuria.
Läntisen poronhoitoalueen kiintiössä on vielä luvat kolmen karhun kaatamiseen. Kaikkiaan Läntisen alueen kiintiö oli tänä syksynä 15 karhua.
Riistakeskus kehottaa karhunmetsästäjiä ilmoittamaan saaliit välittömästi, jotta kiintiömäärät eivät ylity.
Mikäli ilmoittamisessa on ongelmia, Suomen riistakeskus opastaa kaatajia pyytämään toista henkilöä lähettämään lakisääteisen saalisilmoituksen joko Oma riista -palveluun tai sähköpostitse osoitteeseen lappi@riista.fi. Saalisilmoitukseen kirjataan kaatajan nimi ja osoitetiedot, aika, sekä tarkat kaatopaikan koordinaatit ja maastonnimi sekä karhun sukupuoli.
Riistakeskuksen erikoissuunnittelija Harri Norbergin mukaan länsirajalla on nyt saatu myös naaraskarhuja vaeltavien uroskarhujen lisäksi.
– Se kertoo sitä, että Länsi-Lapin puolellakin on lisääntyvää kantaa.

Maija Muhonen