14.01.2010 Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen viesti kantoi Helsingin Musiikkitalon pääaulaan
Nimimerkillä Kaiku alun perin kilpailuun lähetetty Gaia valittiin Helsingin Musiikkitalon pääaulan veistokseksi. Gaia avautuu ensi keväänä aulan portailta kohti katsojaa.

Kolarilaislähtöisen Kirsi Kaulasen veistos Gaia on valittu Helsingin Musiikkitalon pääaulaan. Kaulanen voitti Valtion taideteostoimikunnan järjestämän kaksiosaisen kilpailun musiikkitalon sisätilan teoksesta. Musiikkitalo vihitään käyttöön vuoden kuluttua vappuna.
Toimikunta arvioi Kaulasen teosta uudenlaiseksi ja moni-ilmeiseksi julkiseksi teokseksi, joka ottaa tilan hyvin haltuun. Teoksen valaisussa syntyy heijastuksia, jotka tuovat tilaan kiinnostavan lisäelementin.
Kaulanen itse kuvailee peilikiillotetusta teräksestä valmistettavaa työtä orgaaniseksi instrumentiksi. Veistos aukeaa pääaulaan siten, että katsoja saattaa tuntea olevansa pieni piste maiseman keskellä. Veistoksessa on kolmekymmentä erilaista uhanalaista luonnonkukkaa, ja yhteensä kukkia on 150. Kaulanen käsittelee töissään usein kasveja ja orgaanisia muotoja.
– Lopullinen työ on noin seitsemän metriä leveä, yksitoista metriä pitkä ja kahdeksan metriä korkea, nykyisin Porvoossa asuva Kirsi Kaulanen kertoo.
Työ painaa 3000 kiloa, ja se kiinnitetään aulan kattoon kuudella vaijerilla.
Teräslevy on Kaulaselle luonnollinen jatkumo paperille ja vanerille. Taiteilijan mielestä paperi ja teräs ovat molemmat eräänlaisia epämateriaaleja, jotka peilaavat muiden materiaalien pintoja.
– Mie haluan, että ne veistokset on hauraita ja niissä on paljon fragmentteja.
Kaulanen on tehnyt useita töitä julkisiin tiloihin. Taideteoksen saaminen julkiseen tilaan ei Suomessa ole helppoa, mutta Kaulasta tila on kiehtonut aina, ja usein hän osana töidensä luonnostelua tekeekin pienoismallin tilasta, johon työ tulee.
Musiikkitalon veistos tulee näkyvälle paikalle Helsingin keskustaan, ja se on Kaulasen uran suurin teos monellakin tapaa. Kaulanen on iloinen, että hänen työnsä pääsee ihmisten näkyville eikä sitä pakata piiloon.
– Voitto on monella tavalla ihana. Se viesti, mitä on kantanut, on mennyt perille.
mm
Lue lisää Luoteis-Lapista!